Stäng  

2010-02-22

Fortsatt stora störningar i spårtrafiken

Under helgen fortsatte de stora problemen för spårtrafiken. Stark kyla och mycket nysnö har förvärrat läget. Mycket stora förseningar, inställda tåg och stillastående tåg med resenärer under lång tid väckte kritik. Tågtrafiken vid Stockholm C var helt inställd under förmiddagen igår söndag. Tunnelbanan körde med stor oregelbundenhet. Idag måndag råder fortfarnade stora störningar i hela Svealand och Götaland. All trafik förbi Hallsberg är dessutom inställd pga en urspårning i Hallsberg. Många tåg i övrig är inställda, även om utglesad tidtabell gör att vissa tåg rullar. Tågtrafiken Södertälje-Nyköping-Norrköping är helt inställd, liksom tågtrafiken Västerås-Eskilstuna-Norrköping, Göteborg- Kil, Göteborg-Oslo, Falköping-Nässjö, Strömstad-Uddevalla, Uddevalla-Herrljunga och Borås-Varberg.

Tunnelbanan i Stockholm är avstängd på ovanjordssträckorna under måndagen. Tunnelbanan kör på tunnelsträckorna till Thorildsplan, Gullmarsplan och Liljeholmen. SL uppmanar folk att stanna hemma idag om de har möjlighet. Banverkets informationssystem är överbelastat och slår i taket. Det är en av orsakerna till att informationen till resenärerna är så usel. Banverket meddelade på TU-utfrågningen i torsdags att informationsverksamheten måste byggas ut både tekniskt och manuellt, efter de dåliga erfarenheterna. Under helgen blev även trafikföretagens hemsidor så belastade att de blockerades och inte kunde nås.

SL meddelar att restidsgarantin gäller, vilket innebär att förseningar om 20 minuter berättigar till ersättningsresa med taxi. Ersättning utbetalas upp till 800 kr. Dock kan det bli svårt att få tag i taxibilar. SJ AB har däremot meddelat att man anser att de extrema väderförhållandena gör att restidsgarantin inte gäller för närvarande. Dock återbetalas köpta biljetter till resor under dessa dagar. Genom resegarantins inskränkning är meddelad i tillräckligt god tid anser sig SJ AB ha rätt att tillfälligt inskränka den i övrigt föreskrivna rätten till ersättningar. Den rätten kan dock endast tillämpas för ett enstaka tåg itaget, inte för hela utbudet.

Spårvägslinjerna 12 Nockebybanan, 21 Lidingöbanan och 22 Tvärspårvägen trafikeras. Saltsjöbanan går oregelbundet, Roslagsbanan går med 30-minuterstrafik. Pendeltågen Västerhaninge-Nynäshamn är ersatta med buss. Ersättnignsbussarna för tunnelbanan har otillräcklig kapacitet.