Stäng  

2009-12-17

Första nya pågatåget levererat

Skånetrafikens nya pågatåg sätter i mycket en ny komfortstandard för pendeltåg i Sverige. Vagnskorgar som är ca 30 cm bredare än Öresundstågens men med 2 + 2-sittning i större delen av tåget ger ett spatiöst inre där fri sikt råder genom hela tåget. Endast den tysta avdelningen har 2 + 3-sittning. I gengälld finns här en rogivande ”stjärnhimmel” över resenärerna. Individuella stolar med armstöd är monterade på flertalet platser. Läslampor är inbyggda i bagagehyllorna. Eluttag finns vid varje stolsrad eller fyrgrupp. Mobiltelefonförstärkare är installerad i tåget.

En stor rymlig toalett givetvis anpassad för rörelsehindrade finns i tåget. En omtänksam röst talar om för dig om dörren är låst. Samtliga ingångsdörrar är i nivå med de ombyggda plattformarna. Inne i tåget är golvet plant med undantag för trappstegen upp till de tysta avdelningarna i tågets ändpartier. Tågen är försedda med luftkonditionering vilket kommer uppskattas varma sommardagar.

Ljudnivån i tåget är påfallande låg. Särskilt i de tysta avdelningarna över ändboggierna är skillnaden jämfört med de bullriga ”tysta avdelningarna” i Öresundstågen påtaglig. Tåget gick också mycket lugnt och stabilt i såväl de nylagda spåret mellan Malmö – Lund som i det gamla spåret från Eslöv till Teckomatorp.

Tåget saknar dock mellandörrar från vestibulerna in i tåget och det återstår att se om Skånes råkalla vintervindar letar sig in. En del resenärer kommer säkert uppleva stolsitsarna som alltför korta för att vara riktigt komfortabla och stolarna i de tysta avdelningarna är i trängsta laget för lite mer storväxta resenärer.

Det första av de nya pågatågen levererades under festliga former den 4:e december och efter tal och passande skönsång döptes tåget till Birgit Nilsson. Därefter bjöds ett stort antal inbjudna, däribland resenärsforums representant, på lunch med rundtur som gick längs sträckan Malmö – Eslöv – Teckomatorp – Kävlinge – Lund - Malmö

Totalt har Skånetrafiken beställt 49 tågsätt med en option på ytterligare 59 tågsätt baserade på Alstoms Coradia Nordic. Tågen är således av samma grundkonstruktion som SL:s nya pendeltåg. I Skåne får de beteckningen X61. Ett tågsätt är 74 m långt och har 234 sittplatser plus utrymme för ett par hundra stående passagerare. Ett nytt pågatåg har därmed ca 50% större kapacitet än ett gammalt. Dessutom har de nya tågen en högre maxhastighet med 160 km/tim jämfört med 140. Tre tågsätt kan multipelköras.

I år kommer 6 tågsätt att levereras. Nästa år levereras 22 tågsätt och de resterade under 2011-2012. Skånetrafiken investerar drygt 2,5 miljarder kronor i de 49 nya tågen. Skånetrafiken planerar att behålla fyra av de totalt 26 gamla pågatågen som reserv. Övriga tåg kommer att säljas.

De nya pågatågen kommer inledningsvis att sättas i trafik på sträckorna Ängelholm –Helsingborg – Malmö där de frigör ett antal Öresundståg och Helsingborg – Hässleholm – Kristianstad. Underhåll kommer ske i en nybyggd anläggning i Raus i Helsingborg med norska Mantena som underhållsentreprenör.

(Lars Foberg)