Stäng  

2009-09-30

Spårvägsbyggen i Stockholm

Under september har två beslut tagits rörande spårvägsutbyggnader i Stockholm. Det första gällde första etappen i Tvärspårväg City, som är omvandlingen av Djurgårdslinjen till en modern spårväg tvärs genom Stockholms city från Nordvästra Kungsholmen via Centralen, Sergelstorg och Norrmalmstorg till Värtan. Den första etappen består av linjeförlängningen från Norrmalmstorg till Sergels Torg (Malmskillnadsgatan) Den sträckan ska byggas under hösten 2009 och våren 2010 och börja trafikeras i augusti 2010. Denna första etapp ger ett riktigt bra byte från tunnelbanan för resenärer till de stora besöksattraktionerna på Djurgården. Från tunnelbanan går man bara tvärs över Sergels Torg till uppgången vid Gallerian och SE-Banken. Överfulla bussar har gjort att resor till Djurgården fått dålig kvalitet för resenärerna. Turistmålen på Djurgården är Sveriges största besöksmål, och det betyder mycket både för stockholmare och för tillresta både från övriga Sverige och från andra länder. Överenskommelse om byggstarten träffades mellan Stockholms stad och landstinget. Nästa etapp blir fortsättningen förbi Centralen och via Fleminggatan till Fridhemsplan och Lindhagensgatan till Nordvästra Kungsholmen.

Det andra beslutet togs i slutet av september och bestod i att avtalen nu är klara för förlängningen av Tvärspårvägen (linje 22) från Alvik mot Solna.

Den kommer att gå en tunnel norrut från Alvik, på en bro över Lillsjöån, genom Ulvsunda industriområde, över Bällstabro och på den stora gatan Landsvägen i Sundbyberg. Sedan går den vidare på en viadukt över Västeråsbanan och söder om Solna Business Park, fortsätter på Frösundaleden förbi Råsunda fotbollsstadiion och Solna centrum och till slut genom en tunnel till strax söder om Solna station.

Sträckan är sju km, och den kommer att byggas på flera avsnitt samtidigt. Hållplatserna norr om Alvik blir Johannesfred, Ulvsunda, Karlsbodavägen, Bällstabro, Sundbybergs station, Solna Business Park, Solna centrum och Solna station.

Den kommer alltså att skapa en tvärförbindelse mellan de olika banorna in mot Stockholms centrum. Märstabanan knyts samman med pendeltågen mot Kungsängen i Sundbyberg, med tunnelbanan västerut i Alvik, med tunnelbanan mot sydväst i Liljeholmen och med pendeltågen söderut i Årstaberg. Det blir en mycket god avlastning på de ansträngda förbindelserna mellan norr och söder tvärs över Strömmen. Det kommer särskilt att avlasta trängseln för resenärerna, vilken idag är alldeles för stor. Dessutom kommer resekvaliteten att öka på flera andra sätt, kortare restider, färre byten mm, vilket troligen blir attraktivt och lockar fler kollektivresenärer. Hela sträckan ska stå klar för trafik våren 2013.