Stäng  

2009-06-20

Planerade trafikstörningar under sommaren

På flera sträckor genomförs omfattande banarbeten under perioder från en vecka till fyra månader. Det gäller Svealandsbanan Strängnäs-Södertälje, Roslagsbanan Mörby-Stockholm Östra, Västkustbanan Båstad-Ängelholm-Helsingborg och Malmö-Lund och en sträcka av tunnelbanan i Stockholm.

För resenärerna är det viktigt att känna till dessa störningar i god tid. Somliga resenärer vill angeläget slippa byta från tåg till buss med ett extra byte. Byten är alltid en negativ faktor. Kan man undvika det genom att resa annan väg eller vid annan tidpunkt så är det mycket värt för många resenärer. Andra resenärer klara byten utan vidare eller kanske måste resa just då under alla omständigheter. Andra väljer kanske bil just vid detta tillfälle, tack vare att de fått god information i förväg. Men de drar inte slutsatsen om en generell och beständig besvärlighet eftersom de blivit förvarnade.

Svealandsbanan mellan Södertälje och Strängnäs är avstäng för tågtrafik 10-15 augusti. Busstrafik ersätter. Det beror på arbeten för att öka kapaciteten på banan med en ny tågmötesplats.

Ängelholm drabbas hårt av inskränkt trafik genom dubbelspårsbygget vid Skälderviken och arbeten på Ängelholms station. Trafiken mellan Båstad och Ängelholm är inställd helt från 6 juli till 9 augusti och från Ängelholm till Helsingborg från 3 till 9 augusti. Bussar ersätter. Från Stockholm kan man också resa till Ängelholm genom att åka tåg till Hässleholm och därifrån ta bussen till Ängelholm.

Malmö-Lund får reducerad tågtrafik 13 juli – 2 augusti genom enkelspårsdrift. Alla öresundståg mot Helsingborg körs via Lommabanan. Öresundstågen till Kristianstad och Karlskrona körs som vanligt med några extra uppehåll mellan Malmö och Lund men med förlängd restid. Det kommer att krävas byten i Malmö för resor till och från Danmark. Resenärer med pågatåg från Höör eller Helsingborg-Teckomatorp får byta tåg i Lund.

Roslagsbanans tågtrafik är inställd mellan Mörby och Stockholm Östra under perioden 14 juni – 3 oktober. Banarbeten sker på sträckan närmast Stockholm. Resenärer hänvisas till ersättande bussar eller tunnelbanan från Danderyds sjukhus. Tågen på Näsbyparkslinjen ersätts med buss hela sträckan under hela perioden.

Tunnelbanan i Stockholm är delvis avstängd för att underlätta bygget av Citybanan under sommaren och början av hösten. Det är sträckan Rådhuset-T-Centralen-Kungsträdgården på de så kallade blåa linjerna 10 och 11 som är inställd. Linje 10 går i vanliga fall från Kungsträdgården till Sundbyberg och Rinkeby, Hjulsta och Tensta. Linje 11 går i vanliga fall från Kungsträdgården till Solna, Kista och Akalla. Ersättningsbussar går Rådhuset-Centralen. Byten mellan de blåa och de så kallade gröna linjerna 17, 18 och 19 från Alvik, Åkeshov och Hässelby för att åka söderut mot Bagarmossen, Farsta eller Hagsätra kan enklast göras vid Fridhemsplan istället för vid T-Centralen.