Stäng  

2007-01-31

SMS-biljetter ger kredit även i Stockholm

Från 29 januari säljs sms-biljetter även för resor med SL. Det har tidigare kunnat göras i Västmanland, Södermanland och i Örebro län. Kontanthanteringen har blivit ett problem hos SL, som nu har tagit steget att införa förköp via sms-biljetter. Från 29 januari kostar en enkelresa betald kontant på buss, spårvagn eller i spärr 40 kronor. Den som betalar med förköpskuponger slipper undan med 20 kronor, och den som använder sms betalar 26 kr. Det betyder också att månadsbiljetter återigen blir prismässigt attraktiva (600 kr för 30 dagar i hela länet)

Den som vill köpa sms-biljett skriver en bokstav och skickar till nummer 72150. Bokstaven ska vara H för ordinarie pris och R för reducerat pris för pensionärer och ungdomar. Som kvittens får man ett besked i mobilen som ska visas för förare, konduktör eller spärrvakt. Där står vilket pris som betalats och hur länge biljetten gäller. Möjligheten erbjuds de resenärer som har mobiltelefonabonnemang hos Telia eller Tele2.

Spärrvakternas reaktion efter den första dagen var att det var enklare att läsa mobiltelefonernas text än att läsa de dåliga stämplarna på pappersbiljetterna.

En stor fördel med sms-biljetterna är att det inte kräver omedelbart utlägg av pengar. Betalningen sker via telefonräkningen i efterhand.